Hoofdstuk 5 Kogels en bellen

De kogels in Sarajevo en de kogels op de speelkaarten hebben in 1914 dramatische gevolgen voor Švejk en de rest van de wereld. Tijdens de Tweede Wereldoorlog leiden de aanslagen in Praag en in Putten tot gruwelijke wraakacties van de Duitse bezetter. Wat hebben de kogels in Sarajevo met schrijvers en vertalers te maken? En wat mag een Tsjech en een Nederlander wel en niet lezen, met het oog op de goede zeden?


Videos


Fotos

  • Aanslag op Heydrich
    Attributen gebruikt bij de aanslag op Reinhard Heydrich op 27 mei 1942.

    Attributen gebruikt bij de aanslag op Reinhard Heydrich op 27 mei 1942. Attributen gebruikt bij de aanslag op Reinhard Heydrich op 27 mei 1942. Attributen gebruikt bij de aanslag op Reinhard Heydrich op 27 mei 1942.
  • Terezín (Theresienstadt)
    Een gedenkplaats aan de oever van de rivier Ohře, waarin door de nazi’s de as van meer dan twintigduizend slachtoffers uit het concentratiekamp Terezín is verstrooid.

    Een gedenkplaats aan de oever van de rivier Ohře in Terezín. Een gedenkplaats aan de oever van de rivier Ohře in Terezín. Een gedenkplaats aan de oever van de rivier Ohře in Terezín. Een gedenkplaats aan de oever van de rivier Ohře in Terezín.