Hoofdstuk 4 De grootste Tsjechen en de grootste Nederlanders in staal, brons en andere materialen

Wie zijn de grootste Tsjechen en de grootste Nederlanders aller tijden? Waar hebben ze hun verkiezing aan te danken? En wat hadden de veldheer en de zeeheld, de denker en de schilder en twee politici in Rotterdam met elkaar te maken?


Fotos

 • De schoenen van Masaryk
  De standbeelden van Masaryk beleefden in de loop van de twintigste eeuw zware tijden. Van het grootste standbeeld ooit zijn alleen de schoenen over. Hoe het komt? Het hoofdstuk geeft het antwoord.

  De schoenen van Masaryk De schoenen van Masaryk
 • Comenius neemt afscheid van het vaderland
  "Comenius neemt afscheid van het vaderland" is de titel van het standbeeld dat staat in de tuin van de villa waar de auteur, beeldhouwer František Bílek, ooit heeft gewoond. Adres: Mickiewiczova, in de wijk Hradčany, niet ver van de Praagse Burgt. Maar wie is nou Comenius?

  Comenius neemt afscheid van het vaderland Comenius neemt afscheid van het vaderland
 • Antonín Dvořák
  Standbeeld van componist Antonín Dvořák, de nummer acht in de lijst van de van grootste Tsjechen aller tijden. In Tsjechië scoren de componisten hoog, in Nederland de schilders. Bedřich Smetana staat elfde, Rembrandt van Rijn negende en Vincent van Gogh tiende.

  Standbeeld van componist Antonín Dvořák
 • Karel IV
  Standbeeld van de grootste Tsjech aller tijden, met Brabants bloed in de aderen.

  Standbeeld van de grootste Tsjech aller tijden, met Brabants bloed in de aderen.
 • Tomáš Garrigue Masaryk
  Het Praagse standbeeld van Tomáš Garrigue Masaryk, de eerste Tsjechoslowaakse president, gekozen in 1918. Maar het standbeeld is pas in 2000 onthuld. Waarom heeft het zo lang geduurd? Dat kwam door 1938, 1948 en 1968.

  Het Praagse standbeeld van Tomáš Garrigue Masaryk. Het Praagse standbeeld van Tomáš Garrigue Masaryk. Het Praagse standbeeld van Tomáš Garrigue Masaryk.
 • Jan Žižka
  Standbeeld van Jan Žižka in Praag, de wat afmetingen betreft grootste Tsjech aller tijden (tenminste op dit moment), en wat prestaties betreft de nr. 5, althans volgens de Tsjechische televisiekijkers.

  Standbeeld van Jan Žižka in Praag. Standbeeld van Jan Žižka in Praag.

Links