Hoofdstuk 1 Tsjechen en Nederlanders komen elkaar tegen

Een inleidend hoofdstuk waarin veel wordt aangestipt en nog weinig uitgediept. De ontmoetingen tussen Tsjechen en Nederlanders nemen toe en de afstand tussen Tsjechië en Nederland wordt alsmaar kleiner. Zal er een Tsjecho-Hollander ontstaan?


Hoofdstuk 2 Samen sterk!

Wat levert het op als Tsjechen en Nederlanders de krachten bundelen? Soms grootse resultaten, soms gebeurtenissen die weer snel in de vergetelheid raken. Het grootste kogelgewricht ter wereld, het beste voetbal van de twintigste eeuw, een gouden leeuwtje, vernieuwende bouwwerken. En ook de meest gebruikte munteenheid van de wereld.


Hoofdstuk 3 Kleine volken, grote daden

Mede door toedoen van Nederlandse baggeraars veranderen de kustlijnen van de wereld. Een Tsjechische schrijver voorspelde dat lang geleden al. In plaats van baggeraars deden de salamanders het werk. Een andere Tsjech heeft er voor gezorgd dat Nederland al tientallen jaren in oorlog is met ratten. En zowel Tsjechen als Nederlanders zullen zich in de toekomst tegen het wassende water moeten verdedigen. Een moeilijke strijd, waar veel daadkracht voor nodig is. Waar kunnen kleine volken die daadkracht vandaan halen?


Hoofdstuk 4 De grootste Tsjechen en de grootste Nederlanders in staal, brons en andere materialen

Wie zijn de grootste Tsjechen en de grootste Nederlanders aller tijden? Waar hebben ze hun verkiezing aan te danken? En wat hadden de veldheer en de zeeheld, de denker en de schilder en twee politici in Rotterdam met elkaar te maken?


Hoofdstuk 5 Kogels en bellen

De kogels in Sarajevo en de kogels op de speelkaarten hebben in 1914 dramatische gevolgen voor Švejk en de rest van de wereld. Tijdens de Tweede Wereldoorlog leiden de aanslagen in Praag en in Putten tot gruwelijke wraakacties van de Duitse bezetter. Wat hebben de kogels in Sarajevo met schrijvers en vertalers te maken? En wat mag een Tsjech en een Nederlander wel en niet lezen, met het oog op de goede zeden?


Hoofdstuk 6 Škoda? Auto’s voor het volk

In de aanloop naar de Tweede Wereldoorlog is de grootvader van de Volkswagen Kever mede verantwoordelijk voor het Tsjechische trauma van München. Maar wie is de vader van de Kever? En wie de bedenker van het Volkswagenbusje? Na de oorlog gaat het met de Tsjechische automerken bergafwaarts, maar uiteindelijk komt een van die merken weer tot bloei, en kunnen de grappen in de prullenbak.


Hoofdstuk 7 Triomfen en trauma’s op de voetbalvelden

In 1974 beleeft Nederland het trauma van München. Twee jaar later zijn Tsjechoslowaakse voetballers verantwoordelijk voor nog een traumatische ervaring. Oranje treurt, maar de voetbalwereld is in extase over de ‘panenka’. Ook in de daaropvolgende jaren pijnigen de Tsjechische voetballers herhaaldelijk de Nederlandse collega’s, en mengen zich zelfs in de Nederlandse politiek. Tsjechië bedankt!?


Hoofdstuk 8 De Nederlandse grondwet en de slechtste Tsjech aller tijden

De Nederlandse democratie lijkt in gevaar. Moet een uitzonderingstoestand worden uitgeroepen? De Nederlandse grondwet maakt het mogelijk, dankzij de slechtste Tsjech aller tijden. Maar is een uitzonderingstoestand wel het juiste middel om de democratie te redden?


Hoofdstuk 9 De Praagse Lente en de Big Mac

De Tweede Kamer is in 1968 geschokt door de militaire invasie in Tsjechoslowakije. De invasie in Zaandam drie jaar later maakt geen indruk op de Nederlandse politici. Is dat wel terecht? En hoe ging het verder met de opmars van rood en geel?


Hoofdstuk 10 Nederland en Tsjechoslowakije in (koude) oorlog

Tsjechische kogels maken slachtoffers in Ridderkerk. Is dat een vergelding voor het onderhoud van de minister met de dissident? De geheime diensten maken overuren, zelfs huisvrouwen worden als spionnen ingezet. En tenslotte komt ook de spion aller spionnen naar Praag.


Hoofdstuk 11 Op zoek naar asiel

Een koninklijke asielzoeker krijgt een warm welkom in Den Haag. Een gevluchte Tsjechische pedagoog vestigt zich aan de grachtengordel. In de Twintigste Eeuw brengt de geschiedenis nog meer Tsjechische asielzoekers naar Nederland, en gaat een dienstweigeraar uit Zaandam in omgekeerde richting.


Hoofdstuk 12 Voor bier en vaderland

De politici beslissen de strijd om de ereplaatsen op de wereldranglijst van het bierverbruik. Wie is de winnaar? Waar komt het ‘echte’ pilsje vandaan en wat heeft de hertog van Brabant te maken met een van de bekendste Tsjechische bieren? En wat is eigenlijk het verschil tussen een ‘tientje’ en een ‘twaalfje’?


Hoofdstuk 13 Bomen, tulpen en luchthandel

Tsjechische bomen brengen het tot in de Tweede Kamer en demoniseren de Nederlandse soortgenoten. Nederland helpt mee om de Tsjechische bossen te redden. Vervolgens handelen Nederlanders en Tsjechen in lucht, maar ook in snijbloemen. En kwam de eerste tulp via Praag naar Nederland?


Hoofdstuk 14 Tsjech, Tsjechoslowaak, Nederlander of ...

Wie was de eerste Tsjechoslowaak en wie de eerste Nederlander in de ruimte? En hoeveel allochtonen telt het koningshuis? Bekendste Tsjechen en Nederlanders die niet hebben bestaan, of misschien geen Tsjech of Nederlander waren. En wat heeft het denken en dromen met de nationaliteit te maken?


Hoofdstuk 15 Van kolonist tot expat

Kolonisten en expats gaan op zoek naar een nieuw bestaan en naar droge voeten. Waar is het zwarte en het groene goud te vinden? Zal het goud van het Derde Rijk de Quote 500 binnenkomen? En wat vinden de Tsjechen van de Nederlandse expats, en van boerengolf?


Hoofdstuk 16 Geef de geschiedenis wat tijd, en ...

Tot slot een korte blik in de toekomst, waarin koningen en presidenten een belangrijke rol spelen.